PREBIOTICELE sunt hrana (combustibilul ) bacteriilor probiotice, reprezentate de o categorie de produse alimentare functionale numite si ingrediente alimentare non-digerabile, ce au un impact benefic asupra organismului.

   Mai exact fibrele ce nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv numite oligozaharide si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune.Aceste bacterii asa-zisele ”bacterii bune” se gasesc marea lor majoritate in intestine. Ele ajuta la digerarea haranei, la absortia nutrientilor si vitaminelor din alimente.

   Cand numarul acestor bacterii este diminuat din cauza bacteriilor rele din intestin apar tot felul de dereglari si probleme (digestive, gastro intestinale ) in buna functionare a organismului.

   Antibioticele contribuie intr-o mare masura la distrugerea bacteriilor benefice. Distrugand bacteriile care provoaca infectii ele distrug si aceste bacterii bune.

   De aceea odata cu antibioticele medicul ne recomanda si un probiotic.

   Prebioticele stimuleaza dezvoltarea bacteriilor benefice ca Bifidobacteria, Lactobacillis si astfel impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene.

 

     CELE MAI CUNOSCUTE PREBIOTICE

 

 

-inulina
-fructo-oligozaharidele (FOZ)
-galactooligozaharidele (GOS)
-polidextroza
-lactuloza-polioli

 

     SURSE NATURALE DE PREBIOTICE

 

 

-usturoiul,ceapa, sparanghel, praz,hrean
-anghinarea, radacinile de cicoare, papadie
-orzul, ovazul, graul
-sfecla rosie, mazarea, fasolea
-bananele, mierea