PROBIOTICELE sunt microorganisme vii, bacteriile bune (prietenoase) care ajuta intestinul sa digere mancarea; responsabile pentru principalele procese de fermentaţie sanatoase din colon.

     Probioticele nu numai ca actioneaza asupra bacteriilor patogene dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar. Nenumarate studii de cercetare arata ca diferite tipuri de bacterii benefice ajuta la cresterea puterii de lupta a sistemului imunitar. Probioticele sunt de mare ajutor in tratamentul infectiilor cauzate de virusuri, paraziti si fungi cum ar fi Candida albicans raspunzatoare de producerea stomatitei candidozice.

     Pentru a intelege mai bine de ce si cum ne ajuta probioticele ar trebui sa stiti ca la nivelul tractului digestiv traiesc aproximativ 400 de specii de bacterii. Mici cantitati se gasesc in stomac si intestinul subtire iar celelalte se gasesc la nivelul colonului. Aceasta microflora ne ajuta in digestie sintetizand vitamine si alti nutrienti, metabolizeaza anumite medicamente si ajuta sistemul imunitar.

          Probioticele ne ajuta in doua moduri.

     Primul este rolul pe care il joaca in interiorul sistemului digestiv. Acesta are nevoie de echilibru intre numarul de bacterii bune si rele. Medicamentele, dietele, alcoolul, poluarea, stresul, lipsa somnului si bolile pot inclina balanta in directia gresita, crescand astfel numarul bacteriilor daunatoare.

     Atunci cand tractul digestiv este sanatos, filtreaza si elimina elemente daunatoare pentru organism ca bacterii, toxine, substante chimice si alte reziduuri si absoarbe substantele de care avem nevoie.

     Celalalt mod in care probioticele ajuta organismul este impactul pe care acestea il au asupra sistemului imunitar. Se crede ca acesta ar fi cel mai important rol al probioticelor. Acest lucru se intampla pentru ca daca exista un echilibru intre bacteriile patogene si cele benefice, cele patogene nu se pot dezvolta pentru ca sunt inhibate de cele benefice. Acest lucru se schimba atunci cand balanta se inclina in favoarea bacteriilor patogene.

     Cercetarile in domeniu au aratat ca probioticele pot preveni sau trata diferite afectiuni. Afectiuni ca diareea, diareea cauzata de antibiotice, dermatita atopica (intalnita foarte des la copii), cariile si alte afectiuni ale sistemului digestiv.

     Probioticele ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale, refacand populatia bacteriilor prietenoase distruse.

     O alta categorie de persoane care se bucura de avantajele acestor mici vietati sunt cele ce sufera de intoleranta la lactoza si carora le lipsese o anumita enzima specializata in digestia lactozei. Si tot in sfera afectiunilor gastro-intestinale, mentionam infectia cu Helicobacter Pylori, bacterie ce se face vinovata de cele mai multe dintre cazurile de ulcer si inflamatie cronica a mucoasei stomacului.

          SURSA:

http://prodieta.ro/ce-sunt-probioticele-iaurt-cu-probiotice-muraturi-sanatoase-bacterii-bune/
http://cesamancam.ro/probiotice.html
http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/probioticele-povestea-bacteriilor-prietenoase-8330364/